СОЦІАЛЬНИЙ КОНФЛІКТ ЯК ІНДИКАТОР ЦИФРОВОЇ ТРАНСФОРМАЦІЇ СУСПІЛЬСТВА В КОНТЕКСТІ ПУБЛІЧНОГО УПРАВЛІННЯ - Стаднійчук, Роман; Гарафонова, Ольга; Янковой, Роман; Єфремов, Ілля; Артемов, Сергій (Socio-economic relations in the digital society, 2025)
Метою дослідження є обґрунтування теоретичних засад і розробка методологічного підходу до аналізу соціального конфлікту як індикатора суспільного цифрового розвитку, а також визначення його ролі у формуванні стратегій сталого цифрового розвитку в системі публічного управління. У ході дослідження встановлено, що цифрова трансформація суспільства створює нові умови для формування та ескалації соціальних конфліктів, які охоплюють економічну, політичну, інформаційну та культурну царини. Соціальні конфлікти в цифровому середовищі виникають через нерівномірний доступ до цифрових ресурсів, непрозорість алгоритмів, загрози кібербезпеці, маніпуляції в інформаційному просторі та порушення цифрових прав громадян. Основними результатами дослідження є визначення специфічних особливостей цифрових соціальних конфліктів, їх причин, форм прояву та соціально-економічних наслідків для суспільного розвитку. Установлено, що соціальні конфлікти в цифровому просторі можуть виконувати й деструктивну функцію – посилюючи соціальну напругу та поляризацію суспільства, і конструктивну – стимулюючи адаптацію суспільних інститутів до цифрових змін, оновлення цифрових політик і розвиток цифрової культури діалогу. Запропоновано методологічний підхід до моніторингу соціальних конфліктів як індикаторів суспільного цифрового розвитку, що дозволяє ідентифікувати загрози цифровій стабільності, прогнозувати потенційні ризики та формувати ефективні механізми їх урегулювання на основі принципів інклюзивності, прозорості й цифрової етики. Зроблено висновок, що соціальні конфлікти є природною складовою цифрового суспільства та виконують роль індикатора рівня цифрової зрілості, соціальної рівності й ефективності державного регулювання в царині цифрових трансформацій.