ВИМІРЮВАННЯ ВПЛИВУ ЦИФРОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ НА РОЗВИТОК ЕЛЕКТРОННОЇ КОМЕРЦІЇ В АЛЖИРІ ПОРІВНЯНО З ГРУПОЮ АРАБСЬКИХ КРАЇН (2010-2023) - Даоуді, Абдельфеттах; Балуз, Мохамед; Буакель, Мустафа; Абада, Абдеррауф (Socio-economic relations in the digital society, 2025)
У цьому дослідженні вивчається вплив цифрових технологій на зростання електронної комерції в Алжирі порівняно з вибраними арабськими країнами — Тунісом, Єгиптом, Саудівською Аравією та Об’єднаними Арабськими Еміратами — за період із 2010 по 2023 рік. Розглянута роль ключових технологічних досягнень, у тому числі Інтернету речей (IoT), штучного інтелекту (AI), машинного навчання, цифрових платіжних систем і аналітики великих даних, у формуванні розширення електронної комерції від бізнесу до споживача (B2C). Використовуючи економетричний підхід, дослідження звертається до панельних моделей та аналізує результати, створені програмним забезпеченням EVIEWS 12. Після проведення тестів відбору аналіз визначив, що модель фіксованих ефектів є найбільш придатною для охоплення базових зв’язків у наборі даних. Дослідження дійшло висновку, що між упровадженням сучасних технологій і еволюцією електронної комерції існує тісний і позитивний зв’язок. Серед цих технологій штучний інтелект і машинне навчання стали ключовими рушійними силами зростання в цьому секторі. Услід за значенням вирішальну роль у підвищенні ефективності роботи підключених пристроїв відіграє Інтернет речей (IoT). Крім того, дослідження підкреслило важливість технології електронного гаманця та аналізу великих даних, хоча й відносно меншою мірою, для сприяння електронним транзакціям та їх оптимізаціїх. Ці висновки підкреслюють необхідність зміцнення цифрової інфраструктури, удосконалення рішень на основі штучного інтелекту та розширення впровадження цифрових платіжних технологій для прискорення розвитку електронної комерції в арабських країнах.