ОПИС НОВИХ СХЕМ ФІНАНСОВИХ ШАХРАЙСТВ В УМОВАХ ВОЄННОГО ЧАСУ В УКРАЇНІ - Койбічук, Віталія; Кочнєва, Валерія; Буряк, Анна; Петрушенко, Ярослав; Єгорова, Юлія (Socio-economic relations in the digital society, 2024)
У статті досліджено появу та розвиток нових схем фінансового шахрайства й відмивання грошей в Україні під час війни. Дослідження використовує такі методи аналізу, як систематичний огляд новин, наукової літератури та загальнодоступних даних. Отримані дані свідчать про значне зростання фінансових шахрайств після початку повномасштабного вторгнення в Україні, що пов’язано з економічною нестабільністю, емоційною вразливістю та надмірною довірою до благодійних ініціатив. Ключові шахрайські схеми класифіковані та аналізовані зокрема як волонтерські шахрайства, фейкові інвестиційні проєкти, шахрайства з благодійними організаціями, шахрайства з продажами, а також банківські шахрайства та шахрайства з картками. Крім того, у дослідженні розглянуті нові шахрайські напрями, такі як орієнтація на державні програми підтримки населення, видавання себе за представників соціальних служб і використання психологічного стану жертв. Дослідження підкреслює те, як шахраї швидко пристосовуються до нових обставин воєнного часу, створюючи все більш продумані схеми шахрайств, спрямовані на вразливі категорії населення. Крім того, у статті надано практичні рекомендації щодо запобігання фінансовим шахрайствам, виявлення їх та боротьби з ними в умовах війни. Вони включають підвищення обізнаності громадськості, посилення заходів кібербезпеки, удосконалення законодавчої бази та сприяння міжнародній співпраці для вирішення проблеми глобальності фінансових злочинів. Дослідження підкреслює необхідність об’єднання зусиль державних структур, правоохоронних органів і фінансових установа для боротьби із загрозою фінансового шахрайства та відмивання грошей.