БІЗНЕС-ЛІДЕРСТВО ІТ-КОМПАНІЙ: ВПЛИВ НА ЗАЙНЯТІСТЬ НАСЕЛЕННЯ ТА СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ РОЗВИТОК КРАЇНИ - Порошин, Дмитро; Кой, Айбен; Кхан, Бхала; Пахненко, Олена; Чванкін, Роман (Socio-economic relations in the digital society, 2024)
Актуальність дослідження обумовлена впливом ІТ-компаній на соціально-економічний розвиток країн. В епоху динамічного розвитку інформаційних і комп’ютерних технологій спостерігається швидке масштабування транснаціональних корпорацій в ІТ-бізнесі. Створення доданої вартості в галузі завдяки високому рівневі освіти сертифікованих спеціалістів позитивно впливає на економічне зростання країн, де висока питома вага ІТ-компаній. У статті відображена позиція найбільших корпорацій світу, які посідають перші місця за рівнем капіталізації бренду та рівнем ринкової капіталізації. Аналіз доходів корпорацій показав тісну кореляцію з кількістю найманого персоналу. Дослідження корпорацій за сферою діяльності показало найбільшу спеціалізацію компаній у розробці комп’ютерних програм. Аналіз ринку країн ЄС відобразив тісну кореляцію динамічного розвитку ІТ-бізнесу протягом останніх 10 років й особливо 2020 року під час пандемії, але негативні тенденції 2014 та 2022 року також уплинули на показники ІТ-компаній, які після скорочення персоналу у 2022-2023 роках отримали від’ємні показники зростання. Кореляційно-регресійний аналіз впливу експорту ІТ-продуктів і послуг на кількість найманого персоналу відобразив пряму кореляцію з ВВП країн ЄС. Метою дослідження є визначення основних тенденцій у світовому ІТ-бізнесі та виявлення чинників впливу на ВВП країн. Задля досягнення мети проведено: аналіз ІТ-ринку за сферою діяльності, географічними сегментами, аналіз мікро- та макроекономічних показників галузі та виявлення впливу ІТ-галузі на економічне зростання країн ЄС методом кореляційно-регресійного аналізу. Наукова новизна результатів дослідження полягає у виявленні кореляційно-регресійного зв’язку між експортом ІТ-послуг і продуктів, питомою вагою найманого персоналу галузі та їх впливом на ВВП країн ЄС. Практичне значення роботи полягає в дослідженні доходів ІТ-компаній і закономірностей наймання ІКТ-фахівців. Отримані результати сформовані на основі світових баз даних: TradeMap, Eurostat, Statista, Macrotrends – аналітичних досліджень KPMG, що дозволило досягти поставленої мети й отримати адекватну економіко-математичну модель.