РОЗВИТОК РИНКУ ЕЛЕКТРОМОБІЛІВ З АКЦЕНТОМ НА ЕКОЛОГІЧНІСТЬ - Длугопольський, Олександр; Колінець, Леся; Івашук, Юрій; Лотиш, Оксана; Совира, Ярослав (Socio-economic relations in the digital society, 2024)
Упродовж останніх років світовий транспортний сектор активізувався в напрямі переходу на електромобілі, що працюють на відновлюваних джерелах енергії. Експерти прогнозують зростання ролі електромобілів у провідних економіках через виснаження викопного палива та наявності шкідливих викидів від двигунів внутрішнього згоряння. Зростання цін на енергоносії та жорсткі екологічні норми ще більшою мірою стимулюють цей перехід. Основною метою наукової роботи є вивчення взаємозв’язку між виробництвом електромобілів, державними субсидіями, цінами на нафту, ВВП на душу населення та інвестиціями в дослідження й розробки. Основним методом обрано кореляційний аналіз, але для візуалізації використано також графічний метод. Установлена значна позитивна кореляція між виробництвом електромобілів Tesla та ціною на нафту, яка вказує на те, що вищі ціни на нафту роблять електромобілі Tesla більш привабливою, економічно ефективною та екологічно чистою альтернативою бензиновим і дизельним автомобілям. На основі проведеного аналізу можна констатувати, що глобальний перехід до виробництва та використання електромобілів є критично необхідною відповіддю на зміну клімату, скорочення запасів викопного палива та зростання потреби сталого розвитку. Цей перехід допомагає підвищити енергоефективність, зменшити залежність від нафти й покращити якість повітря в містах за рахунок зменшення викидів шкідливих речовин.