МОЖЛИВОСТІ АДВОКАЦІЇ ТА ЛОБІЮВАННЯ НЕУРЯДОВИМИ ОРГАНІЗАЦІЯМИ ІНТЕРЕСІВ СУБ’ЄКТІВ ПІДПРИЄМНИЦТВА В УКРАЇНІ - Вахович, Ірина; Смолич, Дарія (Socio-economic relations in the digital society, 2024)
У роботі досліджено можливості адвокації та лобіювання інтересів суб’єктів підприємницва неурядовими організаціями, зокрема громадськими організаціями, громадськими спілками, діяльність яких націлена на підтримку розвитку підприємництва, організаціями роботодавців та їх об’єднаннями, торгово-промисловими палатами. Розглянуто функції неурядових організацій підтримки бізнесу: захист і представництво інтересів бізнесу у відносинах з органами владами з метою покращення умов ведення підприємництва, законодавства, усунення регуляторних бар’єрів; правова підтримка; інформаційна підтримка та навчання; налагодження взаємозв’язків та комунікаційна підтримка; ресурсна підтримка. Детально проаналізовано функцію адвокації неурядових організацій та інструменти її реалізації, в тому числі участь у громадських радах при органах виконавчої влади, проведення громадської експертизи нормативних актів та інші. Ґрунтовно досліджено та розмежовано поняття «адвокація» й «лобіювання», відповідно до юридичної визначенності, суб’єктів реалізації, різниці мети та змісту діяльності. Проаналізовано основні методи реалізації адвокації та лобіювання інтересів суб’єктів підприємництва неурядовими організаціями; установлено проблемний аспект, який полягає в тому, що методи реалізації таких діяльностей мають багато спільного, що в майбутньому, з набуттям чинності закону з 2025 року, зумовлюватиме спірні питання в процесі виявлення контролюючими органами проявів реалізації лобіювання неурядовими організаціями; а також дискусійним може стати процес ідентифікації комерційного інтересу в діяльності некомерційних організацій при встановленні факту лобізму. Здійснено аналіз правового регулювання реалізації адвокації та лобіювання в Україні, в тому числі неурядовими організаціями відповідно до нормативно-правової бази України. Установлено відсутність у Законі України «Про лобіювання» поняття «адвокація» та споріднених понять, що є позитивним; з’ясовано, що дія закону не поширюється на діяльність неприбуткових організацій та установ, зокрема громадських об’єднань, крім випадків, коли така діяльність стосується комерційних інтересів. Розглянуто можливість реалізації лобіювання неурядовими організаціями за умови отримання ними відповідного статусу.