ОСОБЛИВОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ ВІТЧИЗНЯНИХ ЕЛІТАРНИХ ЗАКЛАДІВ ВИЩОЇ ОСВІТИ - Мачинська, Наталія; Бліхар, В'ячеслав (Socio-economic relations in the digital society, 2024)
У статті здійснено теоретико-практичний аналіз проблеми формування та розвитку елітарної вищої освіти в Україні. У контексті означеної проблеми автори виокремили: тенденції діяльності освітніх закладів в умовах повномасштабного вторгнення росії; чинники посилення інтересу дослідників до вивчення проблеми еліт, елітарного мислення, елітарних освітніх закладів; тенденції зростання приватних навчальних закладів у Європі та Україні. Запропоновано аналіз різних підходів до тлумачення понять «еліта», «приватна школа», «альтернативні заклади освіти», «елітна освіта», «елітарний університет» тощо. Автори запропонували характеристику різних типів моделей приватних шкіл, зокрема: елітарна, конфесійна, компенсаторна, кон’юнктурна, національна та альтернативна моделі. У статті подано класифікацію приватних шкіл (дошкільні, початкові, денні, безкоштовні, з помірною та високою платою за навчання, з історично складеними традиціями та сучасності тощо), виокремлено характерні для них ознаки. Частково здійснено порівняльний аналіз дослідницького й елітарного університетів, виокремлено та схарактеризовано характерні особливості дослідницького університету (поліфункціональність закладу, наявність системи підготовки фахівців із науковим ступенем, широкий вибір спеціальностей і спеціалізацій, формування довкола університету інтелектуального середовища, конкурсний і селективний підхід при доборі студентів; наявність корпоративної етики тощо). Акцентовано увагу на специфічних характеристиках елітарних університетів (автономність, компактність, власні традиції, малочисельність тощо), виокремлено найбільш вагомі чинники виникнення та розвитку елітарних закладів вищої освіти в Україні (зростаючий попит населення на відповідну освіту, створення відповідного освітнього середовища, розширена мережа соціального забезпечення найбільш обдарованих студентів тощо).