ІННОВАЦІЙНІ ЄВРОПЕЙСЬКІ ПРАКТИКИ ДИДЖИТАЛІЗАЦІЇ ЯК КЛЮЧОВИЙ ЧИННИК ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ В УМОВАХ ГЛОБАЛЬНИХ ВИКЛИКІВ - Череп, Алла; Воронкова, Валентина; Череп, Олександр (Socio-economic relations in the digital society, 2024)
Метою дослідження є розробка концепції впровадження інноваційних європейських практик диджиталізації як ключовий чинник забезпечення соціально-економічної безпеки в умовах глобальних викликів. За допомогою методів ризик-орієнтованого підходу, системного аналізу та моделювання розглянуто шляхи використання інноваційних європейських практик диджиталізації. Результати досліджень: 1. Здійснено діагностику проблем, які виникають при сучасному аналізі взаємозв’язку диджиталізації та соціально-економічної безпеки. 2. Проаналізовано напрями розвитку технологій, які можуть значно підвищити соціально-економічну безпеку. Глобальні виклики, такі як пандемії, економічні кризи, зміни клімату, можуть суттєво впливати на процеси диджиталізації та їхній вплив на соціально-економічну безпеку. Наукова новизна дослідження полягає в тому, що європейські практики диджиталізації виступають важливим інструментом забезпечення соціально-економічної безпеки в умовах глобальних викликів, у зв’язку з чим важливо дослідити новітні підходи, які можна запропонувати для сталого розвитку. Доведено, що ШІ може аналізувати великі обсяги даних для прогнозування економічних криз, природних катастроф або соціальних конфліктів, що дозволяє урядам і компаніям заздалегідь підготуватися до можливих викликів; використання ШІ для оптимізації виробництва, логістики та управління ресурсами допомагає зменшити витрати й підвищити економічну стійкість. Хмарні рішення надають доступ до важливих ресурсів і послуг із будь-якої точки світу, що забезпечує безперебійну роботу бізнесу та державних установ у разі надзвичайних ситуацій. Хмарні платформи забезпечують ефективне управління великими обсягами даних, що необхідно для ухвалення стратегічних рішень. Практичне значення дослідження полягає в подоланні ключових викликів і використанні можливостей для подальшого впровадження інноваційних європейських практик диджиталізації як ключовий чинник забезпечення соціально-економічної безпеки в умовах глобальних викликів. Використання інноваційних європейських практик має значний потенціал, щоб прискорити досягнення ЦСР, але потребує врахування можливих ризиків і викликів.