УПРАВЛІНСЬКИЙ КОНСАЛТИНГ СИСТЕМИ АГРАРНИХ ЗНАНЬ ТА ІННОВАЦІЙ (АКІС) В УКРАЇНІ - Крикуненко, Катерина; Жемойда, Олександр; Зікранець, Микола (Socio-economic relations in the digital society, 2024)
Європейська інтеграція України до Європейського Союзу (ЄС) передбачає узгодження зі Спільною сільськогосподарською політикою (САП) ЄС. Одним із важливих елементів для досягнення цілей CAP є потужна система знань та інновацій у сільському господарстві (AKIS). У цій статті проаналізовано потенціал рамкової програми AKIS на передвступному етапі України. Ми досліджуємо існуючі компоненти AKIS, аналізуємо сильні та слабкі сторони й пропонуємо стратегії вдосконалення. В аналізі використане поєднання огляду літератури, вивчення програмних документів та експертних інтерв’ю із зацікавленими сторонами, залученими до сільського господарства України. Наші результати свідчать про те, що, хоча Україна має основу для AKIS, необхідні значні вдосконалення. Посилення синергії між дослідженнями, службами розширення та фермерами, сприяння спільній творчості знань і використання цифрових технологій є важливими кроками. Ефективна підтримка українського сільського господарства AKIS може зробити країну більш продуктивною, стійкою та конкурентоспроможною, покращивши її сумісність із механізмами CAP ЄС. Значною рушійною силою цього бачення є прагнення України приєднатися до Європейського Союзу (ЄС), що призвело б до дуже високого рівня узгодження зі Спільною сільськогосподарською політикою ЄС (САП).