ІНКЛЮЗІЯ В УКРАЇНІ: СУЧАСНІ ВИКЛИКИ - Мачинська, Наталія; Бліхар, В'ячеслав; Осікович, Жанна (Socio-economic relations in the digital society, 2024)
Статтю присвячено теоретико-практичному аналізові проблеми інклюзії: становлення й розвиток, особливості освітньої інклюзії, механізми реалізації інклюзивно вищої освіти. Автори на основі аналізу нормативних документів та наукових розвідок визначають найбільш значимі етапи становлення та розвитку інклюзії в Україні. Проаналізовано вимоги до фахівців, яких потребує сучасна вітчизняна система освіти. У статті наголошено на тенденціях процесу інвалідизації населення України. Автори визначають доцільність і необхідність широкого впровадження освітньої інклюзії в систему вищої освіти, зокрема: забезпечення вільного доступу всіх здобувачів вищої освіти до навчально-методичних матеріалів і створення необхідних спеціальних підрозділів. На основі аналізу результатів проведеного опитування обґрунтовано та схарактеризовано можливі шляхи вирішення актуальних проблем освітньої інклюзії в системі вищої освіти: підтримка викладацького складу в організації інклюзивного освітнього середовища в закладі вищої освіти; підтримка здобувачів освіти, які належать до категорії осіб з особливими потребами; фінансування та впровадження регульованих і гарантованих механізмів фінансової підтримки закладів вищої освіти; технічний і методичний супровід освітнього процесу. Також акцентовано на електронній інклюзії, яку розглядають як соціальний рух, спрямований на подолання цифрової нерівності серед різних груп населення. З’ясовано, що належний рівень імплементації інклюзивного освітнього простору простежується в закладах повної загальної середньої освіти. Натомість ЗВО потребують більш активного долучення й фахівців, технічного оснащення та фінансового забезпечення для ефективної освітньої інклюзії. Важливим чинником виступає наявність цифрових технологій: повний доступ до безкоштовних, або ж бюджетних комп’ютерних засобів, у тому числі в межах дії спеціальних державних програм, благодійних проєктів тощо. Також актуальними залишаються пошук і обмін даними для урізноманітнення шляхів отримання освіти особами з особливими освітніми патерами, забезпечення ефективної міжособистісної комунікації попри часові й просторові межі.