ЗАРУБІЖНИЙ ДОСВІД КОРПОРАТИВНОЇ СОЦІАЛЬНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ - Азаренкова, Галина; Азаренков, Сергій; Тарабановський, Петро; Головко, Олена; Калініна, Катерина (Socio-economic relations in the digital society, 2024)
У сучасному динамічному бізнес-середовищі концепція соціальної відповідальності останнім часом набула великого значення, що спонукає підприємства переглянути свою роль і ступінь відповідальності в суспільстві. У статті проведений огляд сутностей поняття «соціальна відповідальність», що були запропоновані різними вченими. Проаналізувавши наведені погляди, ми запропонували власне визначення, яке допоможе підприємствам спрямовувати зусилля на стале та соціально значуще ведення бізнесу. Основна мета дослідження полягає в комплексному вивченні взаємозв’язку між ініціативами корпоративної соціальної відповідальності (КСВ) та бізнес-показниками підприємств різних галузей і географічних регіонів. Зокрема, завданнями статті є: • аналіз ефективності існуючих практик КСВ (оцінка ефекту від упровадження різноманітних ініціатив корпоративної соціальної відповідальності на різногалузевих підприємствах); • вимірювання фінансових і нефінансових показників ефективності: (оцінка впливу ініціатив КСВ на фінансові (обіговість коштів, прибутковість, динаміка вартості акцій) та нефінансові (репутація бренду, лояльність клієнтів, задоволеність працівників) показники; • оцінка сприйняття та очікувань результатів зацікавленими сторонами (розуміння перспектив ключових зацікавлених сторін, зокрема споживачів, інвесторів, працівників та компетентних органів, є важливим в оцінці ефективності ініціатив КСВ); • дослідження відмінностей у галузях та регіонах (бізнес-середовища суттєво відрізняються залежно від галузі діяльності та географічного розташування, що призводить до наявності широкого кола різноманітних підходів до прийняття та впровадження КСВ); • визначення можливостей і викликів (вивчення перспектив, загроз та обмежень, пов’язаних з упровадженням КСВ). Автори надають конкретні висновки, які допоможуть підприємствам ефективно використовувати різноманітні ініціативи КСВ. За допомогою вирівнювання впроваджених заходів корпоративної соціальної відповідальності з пов’язаними з цим загрозами підприємства зможуть створити сталі, ефективні бізнес-практики. Це не лише оптимізує фінансові показники, але й позитивно вплине на суспільство. Інтеграція КСВ в корпоративні стратегії стає необхідною умовою діяльності підприємства задля досягнення довгострокового успіху та суспільного впливу.