ПРАВОВІ НАСЛІДКИ ПОРУШЕННЯ ДОГОВОРУ ПРО УТРИМАННЯ ДИТИНИ - Верес, Ірина (Socio-economic relations in the digital society, 2024)
У статті запропонований комплексний підхід до визначення правових наслідків порушення виконання договору про утримання дитини. Необхідною умовою для реалізації права на звернення до суду із заявою або позовною заявою про стягнення аліментів, додаткових витрат є припинення договору. Тому доцільно в СК України передбачити право на односторонню відмову від договору в разі прострочення виконання зобов’язання, у договорі визначити зміст поняття «істотне порушення договору – прострочення протягом певного строку», яке може бути підставою для розірвання договору. У СК України передбачене право на стягнення неустойки (пені) лише в разі виникнення заборгованості з вини особи, яка зобов’язана сплачувати аліменти. Принцип «найкращих інтересів дитини» зумовлює потребу поширення цих положень на випадки прострочення оплати додаткових витрат на дитину. Важливо також передбачити штраф за прострочення виконання зобов’язання щодо утримання в натуральній формі. До внесення відповідних доповнень до СК України положення про неустойку доцільно передбачати в договорі. З метою вдосконалення правового регулювання необхідно передбачити умову застосування загального правила визначення розміру пені згідно з ч. 1 ст. 196 СК України, якщо інше не передбачене договором. У дитини може виникнути також право на відшкодування збитків та (або) моральної шкоди. З метою уникнення майбутніх спорів доцільно в договорі передбачити обов’язок відшкодувати моральну шкоду в разі прострочення зобов’язання щодо утримання та розмір відшкодування моральної шкоди.