ПРАВОВІ МЕЖІ СУСПІЛЬНИХ ВІДНОСИН МІЖ ГРОМАДЯНСЬКИМ СУСПІЛЬСТВОМ ТА ОРГАНАМИ СУДОВОЇ ВЛАДИ - Бліхар, Марія; Янкал, Радослав (Socio-economic relations in the digital society, 2024)
Оцінювальна процедура діяльності судової влади в сучасних умовах взаємовідносин між громадянським суспільством та правовою державою посідає ключове місце, адже сучасні умови формування таких взаємовідносин акцентують увагу саме на боротьбі за верховенство права й незалежність суддів. У межах дослідження з’ясовано, що взаємовідносини між громадянським суспільством і правовою державою імплементують утверджену систему стримувань і противаг у забезпечення балансу суспільних відносин (у тому числі й визнання правомірної поведінки як усвідомленої необхідності) загалом і захисту особи від свавілля органів влади зокрема. Відтак у цьому контексті впливове значення судової влади, зважаючи на її змогу повноцінно захистити порушені права особи й інтереси держави саме в рамках правового поля. Водночас необхідно констатувати й наявність у держави та громадянського суспільства в межах їхніх взаємовідносин певних регулятивних і контрольних функцій щодо діяльності судової влади. У такому разі взаємовідносини між державою й громадянським суспільством у рамках здійснення оцінювальної процедури діяльності судової влади доцільно трактувати як систему, що виконує конкретні функції для того, щоб охарактеризувати наявність взаємопов’язаних між собою елементів із чітко визначеними формами взаємовідносин. Ба більше, ці взаємовідносини містять низку конкретних елементів, зокрема такі: суб’єкти взаємодії, об’єкт взаємодії, взаємні зв’язки між суб’єктами; зміни, викликані взаємодією суб’єктів. Обґрунтовано, що ключовою особливістю суду в межах взаємовідносин між громадянським суспільством і правовою державою є передовсім незалежність суду через незалежність суддів. Запропоноване визначення поняття «незалежний суддя»: це висококваліфікований фахівець, який практично діє виключно на засадах закону, ухвалюючи неупереджені правові рішення, покладаючись на вимоги нормативно-правових актів, незважаючи на можливу вигоду для себе. Своєю чергою, взаємовідносини між громадянським суспільством та органами судової влади впливають безпосередньо на підвищення ефективності роботи суду через утвердження принципу верховенства права, сприяння забезпеченню незалежності суддів з одного боку та підвищенню рівня правосвідомості й правової культури населення – з іншого боку.