ПРОГРЕСИВНІ ПРАКТИКИ РЕАЛІЗАЦІЇ ПРОЄКТІВ ДЕРЖАВНО-ПРИВАТНОГО ПАРТНЕРСТВА В ЦАРИНІ КРИТИЧНОЇ ІНФРАСТРУКТУРИ - Затонацький, Дмитро; Лєонов, Сергій (Socio-economic relations in the digital society, 2024)
Державно-приватне партнерство (ДПП) стало однією з провідних і найефективніших моделей інвестування в критичну інфраструктуру, тому використання та розвиток моделей ДПП на основі найкращих практик набувають особливого значення в кризовий період та під час післявоєнного відновлення через високий тиск на державний бюджет і високі ризики для інвестування. Метою дослідження є аналіз прогресивних практик реалізації проєктів ДПП для секторів критичної інфраструктури та розробка рекомендацій щодо формування стратегії використання проєктів ДПП в різних секторах критичної інфраструктури України. У статті проведено детальний аналіз сучасних підходів до реалізації ДПП в царині критичної інфраструктури, визначено прогресивні практики застосування інструментів диджиталізації в цій сфері, окреслено проблеми та перспективи їх упровадження. Висвітлено потенційні фактори, бар’єри та стимули, що базуються на регуляторних, політичних, соціальних і технічних чинниках, які впливають на реалізацію та ефективність ДПП у створенні сучасної «розумної інфраструктури». Визначено, що найбільш важливими секторами для реалізації проєктів ДПП в більшості країн упродовж останніх років були транспорт, екологія, освіта, охорона здоров’я й телекомунікації. Водночас аналіз проєктів ДПП в Україні показав, що основними сферами, на яких зосереджувалася увага, були виробництво та постачання води, газу й тепла, тоді як інфраструктурі освіти та охорони здоров’я приділяли менше уваги. У статті запропоновані стратегії реалізації ДПП та визначена важливість кожної з їхніх складових для успішної реалізації ДПП, що буде актуальним для України, особливо на етапі післявоєнної відбудови об’єктів критичної інфраструктури. Результати дослідження містять систематизовану інформацію, яка буде корисною й для органів державної влади, і для потенційних інвесторів і наукової спільноти.