СУЧАСНІ ВИКЛИКИ ТА ЗАГРОЗИ МІЖНАРОДНІЙ ДІЯЛЬНОСТІ УКРАЇНСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВ - Домашенко, Марина; Глущенко, Даниїл; Домашенко, Валерія (Socio-economic relations in the digital society, 2024)
На сучасному етапі розвитку економіки України досить гостро стоїть питання побудови стабільної, екологічної, сильної національної економіки. Вітчизняний сектор економіки зіткнувся з новими викликами та загрозами, викликаними повномасштабним вторгненням росії на територію України, що принципово ускладнило міжнародну діяльність українських підприємств. Тому дослідження, спрямовані на розробку засобів протидії сучасним викликам і загрозам міжнародній діяльності українських підприємств, набувають актуальності. Стаття присвячена дослідженню сучасних викликів та загроз міжнародній діяльності українських підприємств. Досліджено діяльність ТОВ «КАРНЕЙ» – української компанії, що працює на міжнародному ринку. Визначено основні виклики та загрози для українських компаній на прикладі ТОВ «КАРНЕЙ», а також запропоновано заходи протидії цим викликам та загрозам у таких царинах як: політична (наявність у штаті компанії корпоративного юриста, який зможе краще проаналізувати тендерну документацію, а також правильно подати тендерні пропозиції; правильне складання зовнішньоекономічного договору (контракту), наявність у підприємства власного вантажного транспорту); економічні (мінімізація валютного ризику шляхом фіксації в контракті ціни в іноземній валюті; диверсифікація постачальників енергії; прописання форс-мажорних обставин при укладанні довгострокового контракту); крос-культурна дипломатія (надання можливості жінкам, навіть якщо вони не займають керівних посад, брати участь у міжнародних ділових зустрічах; заохочення співробітників до вивчення іноземних мов); технологічні (запровадження стратегій модернізації обладнання, створення на підприємстві фонду модернізації обладнання).