ФІСКАЛЬНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ УХИЛЯННЯ ВІД ОПОДАТКУВАННЯ - Посаднєва, Оксана; Сідельникова, Лариса (Socio-economic relations in the digital society, 2024)
Стаття присвячена дослідженню поведінкових чинників, які впливають на ухвалення рішень суб’єктів господарювання та населення щодо ухиляння від оподаткування. Розглянуто проблематику ухиляння від оподаткування з точки зору впливу на девіантну поведінку платників податків психологічних особливостей особистості та зовнішніх економічних факторів. Доведено вплив цих факторів на обсяги тіньової економіки в державі. Дослідження дозволило окреслити основні моделі, що пояснюють причини та мотивацію платників податків при ухваленні ними рішення про порушення податкового законодавства. Підкреслено, що податкові правопорушення як складова тіньової економіки існують у багатьох країнах світу. Відзначено, що обсяги порушень зростають при настанні деструктивних подій в економіці, таких як економічні й соціальні кризи та війна. Підкреслено, що вагому роль у наявності девіантної поведінки платників податків відіграє їхня фінансова й законодавча необізнаність. У статті визначено основні елементи податків, щодо яких існують найбільші ризики ухилянь від оподаткування. Установлено, що вагому роль в ухваленні економічними суб’єктами рішення про ухиляння від оподаткування відіграють рівень корупції в країні та недостатня жорсткість можливого покарання за податкові злочини. Проведено аналіз індексу сприйняття корупції в деяких країнах. Доведено, що в менш корумпованих країнах обсяги збирання податків вищі, ніж у країнах із високим рівнем корупції. Наголошено, що відсутність належного контролю з боку податкових органів призводить до більших масштабів ухилянь від оподаткування, тому необхідним є проведення всіх законодавчо встановлених видів податкових перевірок, незважаючи на воєнний стан у країні.