УПРАВЛІННЯ ДІЛОВОЮ РЕПУТАЦІЄЮ КОМПАНІЇ ЧЕРЕЗ СОЦІАЛЬНІ МЕРЕЖІ - Шиманська, Оксана; Длугопольський, Олександр; Длугопольська, Тетяна; Колінець, Леся; Фаріон, Дем’ян; Логуш, Анжела (Socio-economic relations in the digital society, 2024)
У статті з’ясовано теоретичні аспекти управління діловою репутацією компаній у соціальних мережах. Обґрунтовано актуальність упровадження сучасних інформаційно-комунікаційних технологій у практику господарювання суб’єктів господарювання. За мету поставлене дослідження стратегії формування ділової репутації компаній у соціальних мережах та просування позитивного бренду. У роботі використано такі загальнонаукові та спеціальні методи дослідження, як аналіз, синтез, системний підхід, узагальнення, групування та класифікація, експертні оцінки. Обґрунтовано, що сьогодні вплив на поведінку споживача щодо купівлі товару чи послуги переважно базується на довірі. Установлено, що жодна успішна стратегія управління репутацією компанії в інтернеті не обходиться без SEO як процесу коригування HTML-коду, текстового наповнення (контенту) структури сайту, контролю зовнішніх чинників для відповідності вимогам алгоритму пошукових систем. Оскільки споживачі зазвичай переходять за першими посиланнями в пошуку, то чим вища позиція сайту компанії, тим більша ймовірність, що користувач перейде з пошукової системи саме на нього. Також на рейтинг компанії загалом суттєво впливає репутація бренду в соціальних мережах (і позитивна, і негативна). Загалом, довіра до компанії та самого продукту від споживача й контрагента стає ключовим чинником ефективного розвитку будь-якого бізнесу в цифровому суспільстві. Якісно задоволені потреби споживачів призводять не лише до зростання продажів, а й до формування лояльності до бренду та підвищення репутації фірми загалом. Крім того, використання соціальних мереж як платформи для спілкування зі споживачами дозволяє краще розуміти їхні потреби та бажання.