ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА БЮДЖЕТНІ ПРАВОПОРУШЕННЯ - Бліхар, Марія; Матвієнко, Ярина (Socio-economic relations in the digital society, 2023)
Бюджетні правопорушення є значущою складовою фінансово-правової системи в Україні, яка регулює бюджетний процес і фінансові відносини між учасниками цього процесу. У статті структуровані важливі аспекти бюджетних правопорушень, юридичної відповідальності та санкцій, що передбачені відповідним законодавством за їх учинення. Українська система відповідальності в сфері бюджетних правовідносин включає в себе широкий спектр суб’єктів і санкцій, які вживаються для забезпечення додержання фінансових норм та правил. Ця система регулюється чинним законодавством, зокрема Бюджетним кодексом України, Кодексом України про адміністративні правопорушення й Кримінальним кодексом України. Визначення бюджетних правопорушень є ключовим аспектом аналізу цієї теми. Бюджетне правопорушення визначається як недотриманням учасником бюджетного процесу встановленого порядку, що регулює складання, розгляд, затвердження, внесення змін, виконання бюджету чи звіту про його виконання. Перелік учасників цих правопорушень включає розпорядників та одержувачів бюджетних коштів, а також органи місцевого самоврядування. Відповідальність за правопорушення такого типу охоплює цивільну, дисциплінарну, адміністративну та навіть кримінальну відповідальність. Для порушень у сфері бюджетних відносин законодавство визначає певний перелік заходів впливу, але також залишає можливість установлювати інші санкції шляхом підзаконних актів. Порушення строків подання бюджетних заяв, неправильне розпорядження коштами бюджету та інші види порушень можуть викликати застосування фінансових санкцій. Важливою характеристикою бюджетних правопорушень є специфіка бюджетних відносин, які в основному мають імперативний характер і таким чином конструюють структуру адміністративної відповідальності в цій сфері за допомогою формальних складів адміністративно-карних діянь. Комплексний аналіз та регулювання бюджетних правопорушень є важливим елементом стабільності й розвитку держави, забезпечуючи дотримання фінансових норм та відповідальність учасників бюджетного процесу.