ЦИФРОВА ТРАНСФОРМАЦІЯ БАНКІВСЬКОГО БІЗНЕСУ: СЬОГОДЕННЯ ТА МАЙБУТНЄ - Коваленко, Вікторія; Шелудько, Сергій; Черкашина, Катерина (Socio-economic relations in the digital society, 2023)
Стаття присвячена особливостям розвитку цифрової трансформації банківського бізнесу, оскільки глобальна цифровізація економік світу суттєво вплинула на формування нової траєкторії щодо фінансових технологій та запровадження нових інноваційних банківських продуктів. Метою представленої роботи є обґрунтування сутності цифрової трансформації та визначення результативності її впливу на розвиток банківського бізнесу. Цифровізація банківського бізнесу пов’язана з оцифруванням усіх бізнес-процесів та інформації, пов’язаної з банківською діяльністю. Тому запровадження цифрових технологій у банківському бізнесі вимагає врахування потреб трьох суб’єктів цього процесу – споживача, інвестора та самого банку. Авторами статті проаналізовано нормативно-правове поле, яке супроводжує процес цифрової трансформації банківського бізнесу. Зроблено висновок про те, що сучасна правова база, яка регламентує використання цифрових технологій у банківництві, наближається до сучасних світових тенденцій. Доведено, що цифрова трансформація банківського бізнесу відбувається за декількома напрямами, а саме: мобільність та інтернет-банкінг, електронні платежі, фінтех і інновації, блокчейн і криптовалюти, системи кібербезпеки, електронна ідентифікація та документообіг, а також інтероперабельність. Установлено, що вітчизняна банківська система за останній період досягла високих результатів щодо цифровізації бізнесу. Проте повномасштабне вторгнення росії в Україну внесло певні корективи. Особливо це стосується відтоку інтелектуального людського капіталу за кордон; зниження рівня фінансової грамотності населення щодо користування цифровими продуктами в результаті міграції та зростання частки населення похилого віку. Масове закриття відділень банків призвело до того, що деякі територіальні громади України, особливо в сільській місцевості, загалом утратили зв’язок з банками. Зроблено висновок, що подальші цифрові трансформаційні зміни банківського бізнесу повинні бути зосереджені за векторами підвищення фінансової грамотності споживачів банківських послуг, посилення інституту регулювання ринку криптовалюти в Україні, визначення єдиних стандартів регулювання та нагляду за банками й фінтех-компаніями в царині надання цифрових фінансових послуг.