ОЦІНКА ІНВЕСТИЦІЙНОГО ПОТЕНЦІАЛУ УКРАЇНИ В СУЧАСНИХ РЕАЛІЯХ - Колдовський, Артем; Тарчинець, Олексій (Socio-economic relations in the digital society, 2023)
Статтю присвячено проблемам сутнісного трактування терміну «інвестиційний потенціал», його оцінці в сучасних реаліях України та з’ясуванню його ролі в антикризовому управлінні національною економікою в сучасних умовах. Мета дослідження полягає в ідентифікації інвестиційного потенціалу як економічної категорії в контексті антикризового управління економікою країни й визначенні його сучасного стану в Україні. Здійснено аналіз теоретичних підходів до визначення поняття інвестиційного потенціалу та узагальнено їх за такими напрямами: ресурсний, імовірнісний, ринковий, ємнісний, структурний та результативний. Охарактеризовано дефініцію антикризового управління національною економікою та здійснено спробу визначити роль інвестиційного потенціалу країни для такого управління. Проведено аналіз і оцінку динаміки прямих іноземних інвестицій в Україну за період із 2002 по 2022 р., з’ясовано, що загальний їх обсяг протягом року війни скоротився майже в 5 разів, що негативно позначилось на економіці країни. Проведене дослідження доводить необхідність нарощення Україною свого інвестиційного потенціалу задля можливості фінансування потреб відновлення та стабілізації економічної ситуації й у післявоєнний період, і на сучасному етапі з урахуванням викликів цифровізації. У статті обґрунтовується твердження про те, що через воєнне вторгнення росії та довготривалу війну перед Україною постало питання пошуку нових рішень із метою виведення національної економіки з кризового стану, подолання руйнівних наслідків воєнних дій та подальшої повоєнної відбудови на основі цифрових рішень, що за умови недостатності власних ресурсів можна реалізувати шляхом нарощення інвестиційного потенціалу країни.