ФІНАНСОВІ ІНСТРУМЕНТИ В РОЗВИТКУ БІЗНЕС-ІННОВАЦІЙ - Янковой, Роман; Сембієва, Ляззат (Socio-economic relations in the digital society, 2023)
У цій статті проаналізовано роль фінансових інструментів у підтримці та стимулюванні бізнес-інновацій, розглянуто венчурне фінансування, кредитування, краудфандинг та інші механізми як ключові важелі для розвитку інноваційних проєктів і стартапів. Метою дослідження є виявлення та аналіз факторів, які роблять певні фінансові інструменти більш ефективними для підтримки інновацій. Розглядаються переваги та недоліки кожного з інструментів, а також обговорюється їхня здатність адаптуватися до мінливого бізнес-середовища. У статті використані різноманітні методи досліджень, включаючи аналіз літератури, кейс-стаді та порівняльний аналіз, щоб забезпечити всебічний розгляд теми. Дослідження показало, що венчурні інвестиції часто надають не лише капітал, а й цінні знання, менторство та доступ до мережі контактів. Результати вказують на те, що традиційне банківське кредитування часто виявляється недоступним або недостатньо гнучким для інноваційно орієнтованих компаній через високий рівень ризику. Однак спеціалізовані кредитні програми, зокрема урядові гарантії та субсидійовані позики, можуть підвищити доступність кредитування для інноваційних проєктів. Краудфандинг є ефективним інструментом для валідації ринкового попиту та залучення початкового фінансування особливо для проєктів, що виходять за рамки традиційних інвестиційних моделей. Результати підкреслюють важливість фінансових інновацій, таких як фінтех-рішення та цифрові валюти, які можуть спростити доступ до капіталу та знизити транзакційні витрати для інноваційних підприємств. Одним із ключових викликів є розбіжності в розумінні ризику між інвесторами та інноваторами. У статті наголошено, що бюрократія й складність процесів отримання фінансування можуть значно сповільнити або навіть зупинити інноваційні ініціативи, а гнучкість та адаптивність фінансових інструментів є ключовими для ефективної підтримки інновацій, особливо в умовах швидкозмінного ринку й технологічного прогресу.