СОЦІАЛЬНІ МЕДІА: ВПЛИВ НА БІЗНЕС - Чирак, Ірина; Вірковська, Анастасія; Козюк, Віктор; Кізілоглу, Мехмет (Socio-economic relations in the digital society, 2023)
Соціальні медіа користуються надзвичайно великою популярністю серед користувачів в усьому світі. З’ясовано, що соціальні медіа стають не лише засобом здійснення комунікацій, а й потужною платформою для ведення бізнесу. Метою дослідження є проведення аналізу використання сучасних інструментів соціальних медіа та визначення їхнього впливу на купівельну поведінку інтернет-користувачів та ефективність ведення бізнесу онлайн. У статті проаналізовано особливості та напрями використання соціальних медіа, а також причини зростання їхньої популярності серед користувачів в усьому світі. Здійснено аналіз впливу соціальних медіа на розвиток бізнесу й виявлено ряд суттєвих переваг, зокрема: розширення джерел інформування про діяльність компанії, охоплення більшої цільової аудиторії, зниження витрат компанії, здійснення реклами та просування збуту продукції тощо. Проаналізовано ефективність використання сучасних інструментів соціальних медіа та новітніх методик економічного й психологічного впливу на купівельну поведінку користувачів. Виявлено, що існує тісний взаємозв’язок між ефективністю розвитку бізнесу в соціальних медіа та використанням інструментів соціального медіа маркетингу (SMM), інтернет-реклами, customer relationship management (CRM), SEO-оптимізації сайтів, мобільних додатків, застосуванням віртуальної реальності тощо. На основі проведеного дослідження запропоновано стратегію ведення бізнесу в соціальних медіа, яка передбачає: 1) визначення цільової аудиторії з метою ефективного позиціонування продукції та правильного вибору соціальної мережі; 2) визначення та взаємоузгодження довгострокових цілей компанії в її офлайн- та онлайн-діяльності; 3) генерування якісного унікального контенту та постійна робота над його наповненням; 4) вибір інструментів соціальних медіа для підвищення ефективності залучення потенційних клієнтів, стимулювання збуту й автоматизації бізнес-процесів; 5) проведення медіааналітики, тобто здійснення моніторингу ефективності ведедення бізнес-діяльності в соціальних медіа.