ПРИНЦИПИ ЗДІЙСНЕННЯ ВИДАТКІВ ПУБЛІЧНИХ ФОНДІВ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ В УКРАЇНІ - Дмитрик, Ольга; Токарєва, Катерина (Socio-economic relations in the digital society, 2023)
У представленій публікації розглянуто сутність та особливості реалізації принципів здійснення видатків публічних фондів в умовах воєнного стану в Україні. При написанні авторами посавлені такі завдання: позначити сукупність принципів здійснення видатків публічних фондів в умовах воєнного стану, розкрити зміст таких принципів, сформулювати пропозиції щодо вдосконалення чинного бюджетного законодавства. Для вирішення поставлених завдань було використано в єдності такі методи: індукції та дедукції, системного аналізу й синтезу, порівняння. Підкреслено, що введення воєнного стану передбачає певну трансформацію всіх сфер суспільного життя порівняно зі звичайним їх функціонуванням та правовим регулюванням, установлення відмінного від загального (тобто спеціального) правового режиму в різних сферах державотворення й зокрема бюджетній, і особливо вимагає від держави перегляду парадигми здійснення видатків із публічних фондів, зокрема з державного та місцевих бюджетів. Наголошено на тому, що, незважаючи на півторарічний періодвід моменту повномасштабного вторгнення, питання щодо перегляду підходів до здійснення витрат із публічних фондів, створення системного та якісного регулювання державою бюджетних витрат в Україні залишаються актуальними. Розкрито змістове наповнення принципів бюджетної системи України, які віднайшли своє закріплення в національному законодавстві з урахуванням вимог правового режиму воєнного стану.