СУДОВА ПРАКТИКА ЗАСТОСУВАННЯ ЗАХОДІВ КРИМІНАЛЬНО-ПРАВОВОГО ХАРАКТЕРУ ЗА ОПОСЕРЕДКОВАНЕ ВИКОНАННЯ КРИМІНАЛЬНОГО ПРАВОПОРУШЕННЯ - Омельчук, Олег; Захарчук, Віктор (Socio-economic relations in the digital society, 2023)
У статті проаналізовано судову практику застосування заходів кримінально-правового характеру за опосередковане виконання кримінального правопорушення. Установлено, що суди враховують факт опосередкованого виконання кримінального правопорушення при характеристиці особи винного й визначенні його суспільної небезпечності, а саме призначають більш суворе покарання з переліку альтернативних або призначають покарання вище нижньої межі. При цьому досить часто суди звільняють таких осіб від відбування покарання з випробуванням. Водночас практично не застосовують загальних видів звільнення від кримінальної відповідальності. Це зумовлено тим, що таким способом переважно вчиняють умисні діяння – нетяжкі злочини, тоді як умовою застосування багатьох видів звільнення від кримінальної відповідальності є вчинення необережного нетяжкого кримінального правопорушення. Найчастіше випадки вчинення кримінального правопорушення шляхом опосередкованого виконання при використанні малолітньої особи суди кваліфікують за відповідною статтею Особливої частини КК України та за ст. 304 КК України як втягнення неповнолітніх у кримінально-протиправну діяльність. Однак досить часто враховують це ще й як обставину, що обтяжує покарання, що є дуже суперечливим. В окремих випадках у разі опосередкованого виконання кримінального правопорушення з використанням малолітньої особи суди можуть враховувати це лише як обставину, що обтяжує покарання. У тих випадках, коли малолітня особа, яку злочинець залучає до виконання об’єктивної сторони діяння, розуміє справжній характер своїх дій, до такої особи можна застосувати певні примусові заходи виховного характеру. Такі кримінально-правові заходи, як і примусові медичні заходи, для прикладу ‒ примусове лікування, примусові виховні заходи, у разі опосередкованого виконання кримінального правопорушення не мають жодних відмінностей від загального порядку застосування цих заходів до винної особи.