ФІНАНСОВО-ПРАВОВІ ЗАСАДИ РЕГУЛЮВАННЯ КРИПТОВАЛЮТНОГО РИНКУ - Нургалієва, Алмагуль; Бліхар, Марія; Олексів, Руслан (Socio-economic relations in the digital society, 2023)
Мета роботи полягає в дослідженні українського досвіду фінансово-правового регулювання криптовалютного ринку. Під час проведеного аналізу охарактеризовано роль і значення криптовалют у сучасному світі. Моделі для країн світу будуються на основі рівня впровадження криптовалют у контексті національної політики. Розкрито значення та характеристики криптовалют. Акцентовано увагу на проблемах формування регуляторних нормативних потреб в українському законодавстві. Систематизовані принципи правового забезпечення оподаткування операцій із криптовалютою та запобігання використанню криптовалюти з метою легалізації доходів (відмивання коштів). Узагальнені тенденції загроз кіберзлочинного контенту в криптовалютних транзакціях і визначено основні положення урядового плану врегулювання ситуації з криптовалютою на 2023-2024 роки. Окреслено шляхи вдосконалення правового забезпечення криптовалютної галузі в Україні. Визначені причини та значення популяризації криптовалют в Україні. Зокрема, визначено, що одним із основних елементів фінансового забезпечення обігу криптовалют є нормативно-правова база, яка регулює взаємодію між учасниками ринку криптовалют. Законодавство має визначити правила та норми поведінки, вимоги безпеки й конфіденційності персональних даних, відповідальність за порушення правил та інші аспекти обігу криптовалюти. Спроєктовані шляхи подальшого розвитку української криптоіндустрії та вдосконалення її нормативно-правового врегулювання. Обґрунтовано, що фінансово-правове забезпечення криптовалютного обігу має включати механізми захисту прав споживачів, таких як механізми страхування, розгляду спорів та розв’язання конфліктів між учасниками ринку. Такі механізми можуть допомогти забезпечити взаємодію між учасниками ринку, підвищити рівень довіри та забезпечити стабільність ринку.