ВПЛИВ СТЕЙКХОЛДЕРІВ НА ЯКІСНУ ПІДГОТОВКУ ФАХІВЦІВ У ЗАКЛАДАХ ВИЩОЇ ОСВІТИ - Криштанович, Світлана (Socio-economic relations in the digital society, 2023)
У статті проаналізовано та представлено основні слабкі місця щодо взаємодії стейкхолдерів в освітньому середовищі. Здійснено аналіз наукових джерел, і вітчизняних, і зарубіжних, щодо сутності понять «стейкхолдер», «внутрішній стейкхолдер», «зовнішній стейкхолдер», оскільки немає чіткого розуміння участі цих учасників в освітньому середовищі. Визначено прямий та непрямий вплив стейкхолдерів на якість освітнього процесу та формування освітнього продукту. Представлене дослідження зумовлене непростою на сьогодні ситуацією в Україні, яка безпосередньо впливає на організацію освітнього процесу, на запити бізнес-структур, на виникнення нових професій, яких потребує ринок праці, та зникнення професій або їх трансформацію до нового поділу праці в суспільстві. У ході емпіричного дослідження було встановлено слабкі місця в освітньому процесі, які потребують інноваційних підходів ворганізації, зокрема набуття науково-педагогічними працівниками навичок нових педагогічних ролей; урахування запитів зовнішніх стейкхолдерів, а саме роботодавців, бізнес-структур, із якими має бути тісна співпраця щодо створення освітнього продукту; практико-орієнтованого навчання, що сприяє формуванню фахівця як особистості, яка готова до викликів сьогодення та легко може трансформувати свої знання, вміння й навички, орієнтуючись на зміни в суспільстві.