РОЗМЕЖУВАННЯ ОПОСЕРЕДКОВАНОГО ВИКОНАННЯ КРИМІНАЛЬНОГО ПРАВОПОРУШЕННЯ ТА СПІВУЧАСТІ В КРИМІНАЛЬНОМУ ПРАВОПОРУШЕННІ - Омельчук, Олег; Захарчук, Віктор (Socio-economic relations in the digital society, 2023)
Метою роботи є проведення розмежування опосередкованого виконання кримінального правопорушення та співучасті в кримінальному правопорушенні. Це зумовлено тим, що в судовій практиці досить багато випадків, коли об’єктивна сторона кримінального правопорушення вчиняється кількома особами, однак лише одна з них (опосередкований виконавець) діє винно, а інші особи введені в оману щодо справжнього характеру своїх дій. Також поширеним є використання злочинцями для опосередкованого виконання кримінального правопорушення осіб, які не досягли віку кримінальної відповідальності, особливо при вчиненні корисливих кримінальних правопорушень проти власності. Досліджено поняття такого опосередкованого виконання, визначено його систему та охарактеризовано типові способи його вчинення. Проаналізовано судову практику кваліфікації опосередкованого виконання кримінального правопорушення шляхом використання осіб, які не є суб’єктами кримінального правопорушення; використання осіб, які мають ознаки загального суб’єкта кримінального правопорушення, але діють невинно, або які діють під впливом непереборного фізичного чи психічного примусу. Наведено спільні та розмежувальні ознаки опосередкованого виконання кримінального правопорушення та співучасті в ньому, установлено основні критерії, які потрібно враховувати для проведення такого розмежування. Констатовано, що ключовим для їх розмежування є встановлення не лише відсутності чи наявності ознак загальних суб’єктів у осіб, які виконують діяння, але й установлення умислу на спільне вчинення діяння та розуміння наслідків таких дій. Установлено, що опосередковане виконання кримінального правопорушення виникає за умови, що об’єктивна сторона кримінального правопорушення не виконується винною особою ні повністю, ні частково. Адже якщо особа виконує хоча б певну частину об’єктивної сторони, то вона виступає виконавцем (співвиконавцем) діяння, а не опосередкованим його виконавцем.