ПЕРСПЕКТИВИ ТА ВИКЛИКИ РОЗВИТКУ ОНЛАЙН-ОСВІТИ В УКРАЇНІ - Щербаченко, Вікторія; Слюсаренко, Анна Діана (Socio-economic relations in the digital society, 2023)
У статті представлено результати дослідження перспектив та викликів розвитку онлайн-освіти в Україні. Метою дослідження є визначення перспектив розвитку сектора онлайн-освіти в Україні, а також виявлення обмежень, які впливають на вповільнення еволюції онлайн-освіти в Україні. Для досягнення поставленої мети необхідно реалізувати такі завдання: розглянути причини переходу до онлайн-навчання; проаналізувати останні дослідження, пов’язані з онлайн-освітою і в Україні, і за кордоном; визначити слабкі та сильні сторони онлайн-освіти в Україні; дослідити перспективи розвитку онлайн-освіти в Україні, а також виклики, із якими стикається українська система освіти сьогодні. Основними методами дослідження є: порівняльний аналіз наукових досліджень, спостереження та аналітичні методи, такі як аналіз статистичних і вторинних даних, наданих вітчизняними та зарубіжними дослідниками. У ході дослідження були проаналізовані статистичні дані та літературні джерела, близькі до теми дослідження. Визначено сильні та слабкі сторони системи освіти України. Серед визначених актуальних загроз сьогодення найбільшу роль відіграє pосійське вторгнення в Україну та пов’язані з цим утрати. Було визначено, що дистанційна освіта характеризується трендовим напрямом у світі та набула популярності в останні роки через вимушену ізоляцію населення у зв’язку з пандемією Covid-19. Відзначено зростання кількості навчальних курсів на глобальних онлайн-платформах, таких як Coursera. Було визначено, що в Україні наразі немає оформленої сильної системи дистанційної освіти та усвідомленого спрямування на навчання впродовж життя. Та все ж Україна почала рухатися в цьому напрямі. Головним гальмівним фактором виступає воєнна ситуація в країні, яка спричиняє недофінансування та недостатню увагу до сектора освіти; також високий рівень ризиків для стейкхолдерів та загальна освітня криза в країні.