СІМЕЙНИЙ БІЗНЕС В УКРАЇНІ ТА ЗА КОРДОНОМ: ПОРІВНЯННЯ НАПРЯМІВ ДОСЛІДЖЕНЬ - Алєксєєв, Ігор; Венцлавскі, Єжи; Курило, Оксана; Чаус, Ольга (Socio-economic relations in the digital society, 2023)
Метою роботи є порівняння напрямів досліджень сімейного бізнесу в Україні та за кордоном. Досліджено вітчизняний і зарубіжний досвід вивчення сімейного бізнесу з позицій інноваційного розвитку економіки. Розглянуто актуальні публікації останніх років, у яких відображено результати досліджень і досягнення науки та практики провідних країн світу, складено типологію досліджень сімейного бізнесу. Запропоновано авторські особливості типології досліджень сімейних підприємств: ресурсоорієнтовані дослідження, інноваційно-управлінські та проєктні дослідження, апробаційно-методичні дослідження, просторові та кредитно орієнтовані дослідження, інноваційно орієнтовані інтегруючі дослідження. Як засіб реалізації програм, проєктів, заходів щодо розвитку сімейних підприємств запропоновано планувально-організаційні заходи інноваційно орієнтованого формування, функціонування та розвитку сімейних підприємств і визначення оптимальних шляхів їх розвитку. Розглянуто проблеми створення, функціонування й розвитку сімейних підприємств в Україні та розвитку сімейного підприємництва на основі сучасних інновацій і досвіду зарубіжних сімейних фірм різних видів економічної діяльності. Це дозволить у нинішніх умовах, як і в післявоєнний період, максимально ефективно використовувати потенціал сімейних бізнесів усіх видів економічної діяльності. У статті запропоновано використання методів аналізу, аналогії, порівняння, індукції, статистичних, що дозволило ґрунтовно дослідити певний комплекс питань та зробити відповідні висновки.