ПРОБЛЕМИ ФІНАНСУВАННЯ ТА ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ФІНАНСОВОЇ СТІЙКОСТІ ЗАКЛАДІВ ВИЩОЇ ОСВІТИ УКРАЇНИ У ВОЄННИЙ ПЕРІОД - Затонацький, Дмитро; Фаріон, Дем‘ян (Socio-economic relations in the digital society, 2023)
Фінансування системи освіти впродовж усього життя, забезпечення фінансової стійкості закладів вищої освіти України у воєнний період розглядається сьогодні світовою спільнотою як інвестиції в людський і соціальний капітал, які сьогодні мають забезпечувати збереження наукового і освітнього потенціалу країни, та при належному врядуванні - соціально-економічне зростання і підвищення конкурентоспроможності держави у майбутньому. У статті розглянуто проблему недосконалості моделей організації фінансового забезпечення та управління фінансовою стійкістю закладів вищої освіти України у воєнний період. Особливу увагу зосереджено на аналізі планових і фактичних видатків на освіту і науку, причинах їх суттєвого скорочення та наслідках, до яких призвело таке різке скорочення фінансування. У ході написання статті запропоновані підходи до визначення напрямів позабюджетного фінансування закладів вищої освіти в Україні у воєнний період. Авторами поглиблено діагностику рівня залученості різних стейкхолдерів до фінансування освітніх потреб у воєнний період. За допомогою застосування широкого спектру загальнонаукових і специфічних методів сформовано висновки, спрямовані на підвищення фінансової стійкості закладів вищої освіти України у воєнний період.