МЕТОДИ ПЛАНУВАННЯ ТА РОЗПОДІЛУ ЗАВДАНЬ У ТАЙМ-МЕНЕДЖМЕНТІ - Жуковська , Аліна (Socio-economic relations in the digital society, 2023)
Одним із основних елементів системи тайм-менеджменту є планування та розподіл завдань. Успішне виконання завдання залежить від багатьох чинників: наскільки воно своєчасне та актуальне, наскільки чітко та правильно сформульоване, наскільки реалістичне та досяжне, як воно співвідноситься з іншими завданнями; чи правильно визначено час, необхідний для його виконання, і чи оптимально встановлено дедлайн. Світова практика напрацювала багато методів планування та розподілу завдань. У їхньому багатоманітті досить важко зорієнтуватись і визначити, який метод найкраще підходить для конкретної ситуації. Метою статті є розроблення класифікації методів планування та розподілу завдань, які використовуються в тайм-менеджменті, визначення їхніх переваг та недоліків, а також оцінка їхньої потенційної корисності для різних типів людей і організацій. Для проведення дослідження застосовано методи теоретичного узагальнення (спостереження, порівняння, абстрагування, аналіз та синтез, індукція та дедукція), метод порівняльного аналізу та метод класифікації. Виявлено багато методів тайм-менеджменту, які використовуються для планування та розподілу завдань. Для полегшення процесу пошуку відповідного методу запропоновано класифікацію залежно від функцій, які вони виконують. Відповідно до розробленої класифікації методи поділено на чотири групи: методи постановки завдань; фіксації та структуризації завдань; визначення пріоритетів; принципи, правила та методи розподілу часу на виконання завдань. Запропоновано авторське визначення кожної із груп методів. Виокремлено переваги та недоліки проаналізованих методів, а також ідентифіковано ситуації, у яких ці методи будуть найбільш ефективними. Запропонована класифікація методів планування та розподілу завдань, які використовуються в тайм-менеджменті, значно полегшить процес вибору найбільш зручного методу та допоможе потенційним користувачам у повній мірі використати всі їхні переваги.