ПОЛІТИКА НАЦІОНАЛЬНОГО БАНКУ УКРАЇНИ ПІД ЧАС ВІЙНИ - Петрик, Олександр (Socio-economic relations in the digital society, 2022)
Російське вторгнення призвело до жахливих людських втрат і страждань, катастрофічних наслідків для економіки України. Значна частина території країни була окупована, багато ключових підприємств і бізнесів зруйновані або повністю знищені. Ближче до зими країна постала перед серією безперервних ракетних атак, які знищували критичну інфраструктуру та вбивали мирне населення. Мільйони українців вимушені були переїхати у більш безпечні регіони України, або виїхали за кордон. У цих умовах було важливо забезпечити фінансову стабільність, безперебійне функціонування банківської та платіжної систем та безперебійної роботи державних фінансів і фінансової системи загалом. У статті визначені першочергові завдання Національного банку України в умовах воєнної агресії, розв’язаної росією проти України. Досліджено найважливіші аспекти функціонування Національного банку України для забезпечення безперебійної роботи фінансової системи та фінансової стабільності економіки загалом. Проаналізовано динаміку основних макроекономічних показників економіки України. Охарактеризовано основні проблеми монетарної і валютної політики та визначено подальші кроки щодо реалізації завдань фінансового регулятора.