ІДЕНТИФІКАЦІЯ БАНКІВСЬКИХ РИЗИКІВ ТА ЇХНІЙ УПЛИВ НА ФІНАНСОВУ СТАБІЛЬНІСТЬ - Луцик, Марія; Соловаров, Андрій; Палюх, Антон (Socio-economic relations in the digital society, 2022)
Стаття присвячена поглибленню теоретико-методологічних засад дослідження банківських ризиків і їхнього впливу на фінансову стабільність. На основі проведеного узагальнення результатів наукових досліджень уточнено сутність понять «фінансова стабільність», «банківські ризики». Обґрунтовано методологічні підходи до ідентифікації та класифікації банківських ризиків. Дослідження дозволило розмежувати поняття фінансова стабільність та фінансова стійкість банківської системи. Наголошено, що фінансова стабільність є динамічною характеристикою банківської системи, а фінансова стійкість відбиває її поточний, статичний стан. У статті уточнено види ризиків, які притаманні банківській системі, та виокремлено класифікаційні ознаки, що дозволили провести ідентифікацію основних ризиків, які найбільше впливають на фінансову стабільність. Установлено, що в сучасних умовах суттєву загрозу фінансовій стабільності можуть становити: різке погіршення кон’юнктури на світових фінансових і/або товарних ринках, що передається в банківську систему; «перегрів» одного із сегментів внутрішнього фінансового ринку; спекулятивна атака на національну грошову одиницю за збереження фактичної прив’язки її курсу до долара США та погіршення сальдо торгового балансу; криза державних фінансів тощо.