ГЕНЕЗА КОНЦЕПЦІЇ СТАЛОГО РОЗВИТКУ ТА НАПРЯМИ ЇЇ ДОСЯГНЕННЯ В СУСПІЛЬСТВІ - Рудевська, Вікторія; Швець, Наталія; Шкварилюк, Марта; Танасе, Вікторія (Socio-economic relations in the digital society, 2022)
Щоб захистити навколишнє середовище та запобігти зростанню соціальних та екологічних ризиків було розроблено концепцію сталого розвитку. Це означає задоволення потреб людей сьогодні, не завдаючи шкоди навколишньому середовищу та не створюючи інших проблем у майбутньому. Концепція сталого розвитку постійно змінюється, і різні люди матимуть різні уявлення про те, як найкраще її реалізувати. У статті за допомогою сучасних методів наукового пізнання проведено аналіз теоретичних підходів до трактування сталого розвитку. Обґрунтовано актуальність теоретико-методологічних досліджень концепції сталого розвитку як основи розвитку сучасного суспільства. На основі методологічних узагальнень уточнено принципи концепції сталого розвитку. На базі проведеного дослідження сучасного розуміння сутності концепції виділено напрями досягнення цілей сталого розвитку суспільства, а також виокремлено підходи до оцінки сталого розвитку соціально-економічних систем. У статті проаналізовано динаміку світового індексу сталого розвитку та встановлено її зростаючий тренд за останнє десятиріччя і спад в період світової кризи, викликаний пандемією. Представлені аналітичні дані свідчать про активізацію процесу переходу країн до сталого розвитку, причому ця активність значно вища в країнах з низьким рівнем доходу у порівнянні з країнами з високим рівнем доходу. В статті обґрунтований висновок щодо необхідності формування відповідного інвестиційного потенціалу для забезпечення сталого розвитку суспільства, що потребує стратегічного підходу, який би базувався на зміні всієї філософії мислення та політичної діяльності.