ПЕРСПЕКТИВИ ВПРОВАДЖЕННЯ ІННОВАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ РОЗВИТКУ АГРОПРОМИСЛОВОГО КОМПЛЕКСУ УКРАЇНИ - Гарафонова , Ольга; Маргасова, Вікторія (Socio-economic relations in the digital society, 2022)
У статті досліджено перспективи впровадження інноваційних технологій розвитку агропромислового комплексу. Головну увагу приділено аналізу можливостей застосування 5G в агропромисловому комплексі (АПК), технічні переваги зв’язку 5G в АПК, які забезпечують точне землеробство, порівнюються з поточними технологіями 4G. Емпіричні дані показали, що з’єднання 5G наразі тестується в 5 із 6 випадків використання 5G Testing і демонструє потенціал для майбутнього застосування в решті сценаріїв використання, переважно додатків. Географічне поширення є глобальним, хоча зосереджене на північній півкулі, що вказує на те, що для країн, що розвиваються, поки що зовсім не застосовується або мало. Майбутнє 5G в АПК також залежатиме від ряду сприятливих факторів, які визначатимуть упровадження в рамках ширшої теми цифрових інновацій. Незважаючи на те, що інновації інколи обумовлюються самими новими технологіями, вони часто спричинені вузькими місцями, із якими стикаються різні учасники харчової системи. У деяких випадках вузьким місцем є високі витрати на оплату праці або потреба в підвищенні продуктивності праці для зростання прибутків ферми, тоді як в інших випадках тиск навколишнього середовища може прискорити розвиток і впровадження нових комунікаційних технологій. Для телекомунікаційних компаній і влади малонаселених сільських районів необхідність усунення соціальних розбіжностей і доставки суспільних благ у віддалений регіон може стати причиною стимулювання 5G як перспектива впровадження інноваційних технологій розвитку агропромислового комплексу.