СТАНОВЛЕННЯ НАЦІОНАЛЬНОЇ ІННОВАЦІЙНОЇ СИСТЕМИ ТА УДОСКОНАЛЕННЯ ПІДХОДІВ ДО РЕГУЛЮВАННЯ РОЗВИТКУ ІННОВАЦІЙНОГО ПІДПРИЄМНИЦТВА В УКРАЇНІ - Була, Пьотр; Путицький, Антон; Лужна, Анастасія (Socio-economic relations in the digital society, 2022)
Важливе значення в економічному зростанні національної економіки має створення, фінансування та використання технологій більш високого рівня. За цих умов в Україні принципового значення набуває завдання формування та розвитку національної інноваційної системи та вирішення проблеми підвищення регулювання діяльності вітчизняних інноваційних підприємницьких структур. У статті обґрунтовано, що відсутність виваженої державної політики стримує процес розвитку мережі інноваційних інфраструктур, а низький рівень вітчизняних інвестицій і бюджетних асигнувань на науку, чинні критерії віднесення суб’єктів господарської діяльності до підприємств інноваційного типу, застосування не за призначенням і припинення надання пільг інноваційним підприємствам негативно впливають на формування національної інноваційної системи України. Регулювання розвитку інноваційних підприємств розглянуто як окрему складову загальної системи управління інноваційним розвитком економіки, спрямовану на підтримку її інноваційно-пріоритетних напрямів шляхом створення ефективної законодавчої бази та відповідного фінансово-кредитного механізму. У статті сформульовано засади поліпшення організаційно-економічного та інформаційного забезпечення процесу регулювання національної інноваційної системи; визначено особливості виокремлення та взаємопоєднання основних елементів в схемі поетапної реалізації системи регулювання розвитку інноваційного підприємництва в Україні. Запропоновано схему поетапної реалізації програми фінансово-кредитного регулювання розвитку інноваційного підприємництва в Україні, а також схему удосконалення розвитку національної інноваційної системи у контексті реалізації мети, цілей і завдань інноваційного розвитку української економіки.