БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК ЛОГІСТИЧНИХ ВИТРАТ НА ОРГАНІЗАЦІЮ ВИРОБНИЦТВА ТА УПРАВЛІННЯНИМ В ОБЛІКОВО-АНАЛІТИЧНОМУ ЗАБЕЗПЕЧЕННІ МІКРОЛОГІСТИЧНОЇ СИСТЕМИ - Плиса, Володимир; Плиса, Зоряна; Рудніцькі, Ярослав (Socio-economic relations in the digital society, 2022)
Метою статті є з’ясувати особливості організації бухгалтерського обліку логістичних витрат на організацію та управління виробництвом в обліково-аналітичному забезпеченні мікрологістичної системи. У статті уточнено трактування поняття «обліково-аналітичне забезпечення мікрологістичної системи», під яким запропоновано розуміти формування, збирання, аналітико-синтетичну обробку, накопичення та передавання обґрунтованої та релевантної обліково-аналітичної інформації, згенерованої з використанням методів бухгалтерського обліку й економічного аналізу для ухвалення управлінських рішень, що стосуються єдиного потокового процесу переміщення матеріалів та інформації через ланцюг від виробника до споживача. Запропоновано загальну модель обліково-аналітичного забезпечення мікрологістичної системи. Для цілей проведеного дослідження запропоновано логістичні витрати трактувати як усі витрати логістичної системи, пов’язані з єдиним потоковим процесом переміщення матеріалів та інформації через ланцюг від виробника до споживача. Запропоновано класифікацію логістичних витрат на організацію виробництва та управління ним за функціональною ознакою, яка дає змогу системно оцінювати їхні абсолютні величини; виконувати оперативні завдання щодо обґрунтування величини оптимального розміру цих витрат; використовуючи масив оперативної облікової інформації, здійснювати аналіз структури логістичних витрат, організувати дієву систему контролю за станом витрат, пов’язаних із виконанням логістичних операцій. Для підвищення рівня оперативності реагування на поведінку логістичних витрат, на організацію та управління виробництвом запропоновано до синтетичного рахунку 91 «Загальновиробничі витрати» запровадити сім аналітичних рахунків («Логістичні витрати на організацію технологічного супроводу виробничого процесу», «Логістичні витрати на обслуговування устаткування», «Логістичні витрати на заміщення устаткування», «Логістичні витрати на технічне забезпечення якості продукції (робіт, послуг)», «Логістичні витрати на складання графіків виробництва», «Логістичні витрати на внутрішньовиробниче переміщення», «Логістичні витрати на утилізацію відходів виробництва»), які згрупувати в окремий субрахунок 911 «Логістичні витрати на організацію виробництва та управління ним». Цей інформаційний масив, на думку авторів, стане основою оперативного аналізу логістичних витрат на організацію виробництва та управління ним в обліково-аналітичному забезпеченні мікрологістичної системи, що в свою чергу покращить процес керування потоками в логістичному ланцюгові.