РЕАЛІЗАЦІЯ ДЕРЖАВНО-ПРИВАТНОГО ПАРТНЕРСТВА В СФЕРІ ОСВІТИ В УКРАЇНІ ТА ЗА КОРДОНОМ - Маслов, В. (Socio-economic relations in the digital society, 2022)
Глобальна економічна криза призвела до зменшення обсягів фінансових ресурсів, що спрямовуються в науково-освітню сферу національної економіки, хоча найбільш розвинені країни, у т. ч. країни ЄС, які не скоротили такого фінансування, вбачають у цьому секторі економіки запоруку забезпечення високого конкурентного статусу. Розвинені країни доволі часто використовують фінансування діяльності університетів із метою субсидіювання кінцевих отримувачів конкурентних переваг – підприємств за допомогою механізму державно-приватного партнерства (ДПП). Метою дослідження є визначення особливостей реалізації механізмів ДПП в Україні та за кордоном за допомогою методів компаративного аналізу. Для досягнення поставленої мети в статті використано загальнонаукові (аналіз та синтез) і специфічні (спостереження, опис, графічну інтерпретацію, групування) методи наукових досліджень. До основних результатів проведеного дослідження належать узагальнені та доповнені авторами основні соціально-економічні інтереси органів влади, бізнесу та закладів вищої освіти (ЗВО), які реалізуються в проєктах ДПП та забезпечують розвиток вищої освіти; удосконалену типологію рівнів розвитку ДПП в галузі освіти; систематизовані державні ініціативи деяких зарубіжних країн у розвитку взаємозв’язків «ЗВО – бізнес-структури»; виокремлення основних видів і кластерів форм взаємодії ЗВО та бізнес-структур у світовій та вітчизняній практиці. Автори узагальнили й обґрунтували найбільш ефективні моделі ДПП в галузі освіти в Україні та визначили основні напрями взаємодії партнерства ЗВО й бізнес-середовища в моделі реалізації проєктів ДПП. Практична цінність результатів дослідження полягає в розробленні пропозицій щодо підвищення ефективності партнерських відносин між системою вищої освіти й бізнес-структурами.