ВЕБСАЙТ ЯК ЕКОНОМІЧНЕ ПОНЯТТЯ І СКЛАДНИЙ ОБ’ЄКТ ПРАВА ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ - Гой , В. В. (Socio-economic relations in the digital society, 2021)
Метою статті є дослідження вебсайта як економічного поняття, також як складного об’єкта інтелектуальної власності. Описується історія виникнення одного з основних елементів цифрової економіки вебсайта як економічного поняття. Наголошено, що всі вебсайти мають програмне забезпечення, адресу в Інтернеті з відповідним інформаційним заповненням. Установлено, що вебсайт є продуктом трудової діяльності людей різних спеціальностей, тобто економічним поняттям. Створення вебсайта — спільна робота різних фахівців. Усі вони мають авторські права на свою частину створеного інтелектуального продукту. А вебсайт є складним об’єктом інтелектуальної власності, який має певний правовий режим та проблеми його ідентифікації. Виходячи з природи та змісту, є підстави розглядати не елементарний вебсайт як складний об’єкт, який за цих умов розвитку інноваційних технологій, у тому числі цифрових, надає найповніший обсяг інтелектуальних прав як особі, яка організувала створення складного об’єкта, так і авторам результатів інтелектуальної діяльності, що входять до його складу. Обґрунтовано, що нині недоцільно виділяти будь-які підстави для надання вебсайтові режиму особливого об’єкта авторських прав. Загалом, таке регулювання найоптимальніше, хоча вимагає подальшого дослідження в розвитку законодавства у сфері складних об’єктів. Перспективи подальших досліджень полягають у ґрунтовних розвідках правового режиму вебсайтів як об’єктів інтелектуальної власності з метою вироблення концепції найбільш оптимального юридичного регулювання останніх. Аналіз можливості використання методичних підходів і методів оцінки інтелектуальної власності для визначення вартості вебсайтів, розроблення методики оцінки вартості вебсайта як складного об’єкта інтелектуальної власності, економіко-математична модель узгодження результатів оцінки вебсайта різними методичними підходами, рекомендації щодо передавання і захисту прав на вебсайт як складний об’єкт інтелектуальної власності.