МАРКЕТИНГ ВПЛИВУ В УМОВАХ ЦИФРОВОЇ ЕКОНОМІКИ - Томчук-Пономаренко, Н. В.; Кобець, Д. Л.; Литовченко, В. П. (Socio-economic relations in the digital society, 2021)
Досліджено сутність маркетингу впливу. Визначено механізми маркетингу впливу і надано коротку характеристику кожного з його елементів: зірковий ефект, охоплення потрібної аудиторії, правильний тон, упевненість у спілкуванні, тривала робота. За підсумками 2020 року, найпопулярнішими сторінками у Facebook серед рітейлерів України стали Rozetka, Watsons Ukraine та EVA Store Line. Антошка та Алло змінилися місцями на четвертій і п’ятій сходинках. Нерозвиненість цифрової економіки може мати негативні наслідки для інтересів споживачів і функціонування суб’єктів господарювання. Ця проблема суттєво перешкоджає підтримці потрібного балансу інтересів суб’єктів господарювання, суспільства і держави в інформаційній сфері. Дослідження показують, що блогерові легше спілкуватися і привертати увагу вузької аудиторії, що робить рекламу продукту / бренду більш ефективною у співпраці з мікровпливовими особами. Таким чином, ми підсумовуємо ключові переваги використання ідейного лідера як інструмент комунікації в маркетинговій діяльності компаній, а саме: дослідження особливостей цільових споживачів при виборі блогера, спільне розроблення концепту реклами продукту чи послуги, упровадження маркетингу впливу через соціальні мережі, оцінка рекламної кампанії, створення відділу маркетингу впливу. Обґрунтовано етапи маркетингового впливу в цифровій економіці, які допоможуть підприємству бути конкурентоспроможнішими, до яких віднесено: дослідження особливостей цільових споживачів при виборі блогера; спільне розроблення концепту реклами продукту або послуги; упровадження маркетингу впливу через соціальні мережі; оцінка рекламної кампанії; створення відділу маркетингу впливу. Доведено, що маркетинг впливу стає дедалі важливішим форматом у сфері цифрового маркетингу, оскільки дозволяє ефективно будувати комунікацію з цільовою групою і залучати нових.