ФІНАНСОВА БЕЗПЕКА РИНКУ ЦІННИХ ПАПЕРІВ У СИСТЕМІ ФІНАНСОВОЇ БЕЗПЕКИ ДЕРЖАВИ - Головач, М. Ю. (Socio-economic relations in the digital society, 2021)
Досліджено роль ринку цінних паперів у забезпеченні фінансової безпеки держави, її інтеграції у світовий економічний простір. Основну увагу приділено саме ринку облігацій внутрішньої державної позики, оскільки саме цей ринок цінних паперів становить 95 % обсягу від усього ринку цінних паперів в Україні. Доведено необхідність дослідження фінансової безпеки саме ринку облігацій внутрішньої державної позики. Зроблено наголос на зв’язку фінансової безпеки ринку цінних паперів з інвестиційною, борговою безпекою держави і фінансовою безпекою юридичних та фізичних осіб. Розглянуто підходи, які запропоновані до визначення питання фінансової безпеки ринку цінних паперів, та її зовнішню і внутрішню складові. Також проаналізовано зовнішні і внутрішні загрози, які можуть мати вплив на ринок цінних паперів в Україні. Досліджено дані первинного і вторинного ринків облігацій внутрішньої державної позики та коливань курсу гривні відносно іноземних валют. Проведено аналіз взаємозв’язку отриманих даних ринків первинного розміщення облігацій внутрішньої державної позики, вторинного їхнього продажу і курсових коливань гривні щодо долара США за період двох місяців і негативних зовнішніх чинників на фінансову безпеку ринку цінних паперів, які мали місце в цьому діапазоні. Здійснено оцінку забезпечення фінансової безпеки ринку облігацій внутрішньої державної позики від зовнішніх чинників в Україні. Досліджено ймовірні наслідки негативного сценарію, які матимуть вплив на національну економіку за повторної чи триваючої дії названих негативних зовнішніх чинників на ринок облігацій внутрішньої державної позики. З’ясовано, яким суб’єктам варто приділити більшу увагу до піднятого питання, і запропоновано, у якому напрямі потрібно проводити співпрацю Міністерству фінансів України, Національному банку України і науковцям.