АНАЛІЗ МОЖЛИВОСТЕЙ РЕФОРМУВАННЯ ПДВ В УКРАЇНІ - Сєрбін , Вадим (Socio-economic relations in the digital society, 2021)
Анотація. Незалежність України, що стала позитивним чинником розвитку демократичних тенденцій нашої країни, суттєво змінила економічний сектор держави, який усе ще перебуває у стані пошуку та реформування. У цьому контексті особливо помітним є розв’язання проблеми вдосконалення подат- кової системи, оскільки стара модель планової економiки була неприйнятною, а економічний вектор змінився від командування до маркетизації, де активно впроваджуються міжнародні стандарти обліку та оподаткування. Водночас сьогодні актуальним завданням еволюції податкової системи все ще зали- шається забезпечення її стабільності та легкої корекції, що, у свою чергу, має призвести до деяких по- зитивних факторів: збільшення надходжень до бюджету, удосконалення механізмів збору та управління податком на додану вартість. Розглядається природа і сучасний стан податку на додану вартість в Україні та світі. Установлено, що податок на додану вартість є одним із найважливіших податків. Визначено основні положення за- конодавства, що стосуються функції податку на додану вартість, та основні питання, пов’язані зі збо- ром та адмініструванням податків. Зазначено, що різні ланки реформи податку на додану вартість взаємопов’язані, а наявні методи недостатньо ефективні. Як результат — основними проблемами су- часного управління податком на додану вартість є недооцінка економічних складових податкової систе- ми, складних механізмів і непрозорих платіжних систем, які створюють передумови для недостатнього фінансування країни та сприяють корупції. Чітко окреслено і запропоновано можливість і напрям реформування ПДВ в Україні. Серед основних шляхів реформування ПДВ надано особливу увагу питанням щодо зменшення ставки податку на до- дану вартість, що має призвести до зниження внутрішніх цін на продукцію та зростання попиту; спро- щенню правил збору і сплати ПДВ, що, у свою чергу, допоможе розв’язати проблеми адміністрування ПДВ. У результаті — суб’єкти господарювання отримають додаткові кошти, які наразі вони змушені використовувати для залучення додаткових спеціалістів у юридичних і фінансових сферах, перевірок, судових зборів, зборів фіскальних органів тощо. Вивільнені ресурси (і відповідні кошти) підвищать прибутковість компаній і можуть бути використані для подальшого розвитку конкретних організацій, що, у свою чергу, збільшить їхню прибутковість, а отже, і збільшення надходжень за рахунок податку на додану вартість. Ключові слова: податок на додану вартість, ПДВ, державний бюджет, адміністрування, непрямі подат- ки, реформування. Формул: 0; рис.: 2; табл.: 1; бібл.: 9.