БАНКІВСЬКЕ КРЕДИТУВАННЯ ПРОМИСЛОВИХ ПІДПРИЄМСТВ: ЕКОНОМІЧНА СУТНІСТЬ I ПРИНЦИПИ РЕАЛІЗАЦІЇ - Герасименко , Аліна (Socio-economic relations in the digital society, 2021)
Анотація. Реалії сьогодення, у яких провадять свою діяльність промислові підприємства і банки, відображають наслідки тривалої соціально-економічної та політичної нестабільності і характеризуються тенденціями до формування реальної економічної загрози для країни. У більшості розвинених країнах світу промисловий сектор економіки належить до стратегічно важливих пріоритетів державного роз- витку. Ключовими проблемами значної кількості промислових підприємств країн, що розвиваються, і країн, які належать до пострадянського простору, усе ще залишаються застаріла матеріально-технічна база, брак доступу до прогресивних технологій, високий рівень енергоспоживання, слабка екологічна позиція або ж її відсутність тощо. Усе це значно зменшує шанси на повноцінне розкриття виробничо- го та економічного потенціалу підприємств промисловості. Розвиток, підтримка та модернізація про- мислових підприємств на засадах взаємовигідної співпраці банківського та промислового капіталів, у тому числі за допомогою спектра фінансово-кредитних інструментів, є одним з ефективних шляхів поліпшення загальної соціально-економічної ситуації у країні. Однак розробленню таких заходів мають передувати розгляд економічної сутності та формулювання принципів банківського кредитування про- мислових підприємств. З’ясовано ступінь висвітлення зазначеної проблематики в науковій літературі, виділено ключові особливості промислового підприємства і специфічні принципи банківського кре- дитування промислових підприємств. Досліджено сутність змістоутворювальних понять банківсько- го кредитування промислових підприємств (зокрема, поняття «промисловість», «промислове підприємство », «кредит», «банківське кредитування» тощо) і запропоновано вдосконалене визначення понят- тя банківського кредитування промислових підприємств, із зазначенням його специфічних принципів. Ключові слова: промисловість, промислове підприємство, кредит, кредитування підприємств, креди- тування промислових підприємств, банківське кредитування промислових підприємств. Формул: 0; рис.: 2; табл.: 0; бібл.: 21.