АНАЛІЗ ТЕНДЕНЦІЙ РОЗВИТКУ ГЛОБАЛЬНОГО FINTECH РИНКУ - Вагнер , Ірина; Кундря-Висоцька , Оксана; Демко , Ірина (Socio-economic relations in the digital society, 2021)
Анотація. Одним із багатообіцяючих напрямів економічного зростання суб’єктів підприємництва є їх- ній інноваційний розвиток. Двадцять перше століття знаменується розвитком не лише науки і техніки, а й появою та зростанням обсягів ринку FinTech послуг. Поштовх до глобальних змін на ринку фінансо- вих послуг спричинила світова фінансова кризи 2008 року за рахунок розповсюдження цифрових тех- нологій, скорочення довіри до звичних фінансових посередників у посткризовий період та зміни пріоритетів клієнтів щодо швидкості, доступності і зручності одержання фінансових послуг. Тому сучасні умови визначають актуальність дослідження ринку фінансових послуг з урахуванням появи FinTech інновацій. Метою дослідження є узагальнення теоретичних засад формування і розроблення рекомендацій щодо впливу FinTech інновацій на розвиток вітчизняних та іноземних підприємств в умовах глобалі- зації. Наукове дослідження було спрямоване на аналіз історії розвитку і ключових факторів, які вплинули на становлення FinTech ринку. Використано результати масштабного опитуванням понад 22 000 користувачів Інтернету у 20 країнах світу, проведеного 2017 року компанією «Ernst & Young». Відповідно до опитування було з’ясовано, що понад 33 % опитаних є активними користувачами FinTech послуг, це дало змогу проаналізувати етапи становлення FinTech ринку до нинішнього дня. Проведено дослідження щодо впливу пандемії COVID-19 на зростання FinTech ринку у світі та здійснено аналіз основних тенде нцій розвитку і популяризації глобального FinTech ринку в першому квар- талі 2021 року Виокремлено основні тренди розвитку FinTech ринку в Україні та світі на період 2021—2023 рр. Суттєве зростання інвестицій у FinTech ринок і глобалізація процесів у галузі: злиття, об’єднання в екосистему й асиміляція ноу-хау в традиційний банкінг дають можливість зробити висновки про те, що сучасне покоління клієнтів продовжує уникати традиційних фінансових інститутів або відмовляється від них на користь цілком цифрових банків і вбудованих фінансових послуг. У відповідь тради- ційні фінансові установи намагаються конкурувати, збільшуючи темпи інновацій і цифровізації різни- ми способами, що триватиме й у 2021—2023 роках. Ураховуючи всі ці процеси, незворотним є приріст кількості інвестицій у фінансово-технічний сектор і стрімке зростання цього сегмента, що, у свою чергу, потребує подальшого ґрунтовного дослідження. Ключові слова: FinTech ринок, цифрові платежі, інвестиції, мега-раунди, Blockchain, D2С (direct to client), Insurtech прискорення, Regtech. Формул: 0, рис.: 1; табл.: 3; бібл.: 19.