ОСОБЛИВОСТІ ІНВЕСТУВАННЯ ЕНЕРГОЗБЕРЕЖЕННЯ КОМУНАЛЬНИХ УСТАНОВ ЛЬВОВА - Паньків, Олег` (Socio-economic relations in the digital society, 2021)
Анотація. Проаналізовано систему енергозбереження в комунальній сфері міста Львова щодо її поділу на два структурні елементи: управлінські рішення органів місцевого самоврядування і співпраці з між- народними установами та інституціями з комплексом реалізованих дій. Управлінські рішення органів місцевого самоврядування розглядаються в рамках аналізу впровадження системи енергоменеджмен- ту, запровадження програмного забезпечення «Енергоплан» та uMuni, заснування Асоціації «Енерго- ефективні міста України», підписання Угоди мерів, приєднання до європейської кампанії «DISPLAY», затвердження «Програми сталого енергетичного розвитку міста до 2020 року». Представлено динаміку кількості установ бюджетної сфери в розрізі класів енергоефективності. Співпраця з міжнародними установами та інституціями в напрямі енергозбереження об’єктів комунальної власності розглядається в рамках аналізу меморандуму про взаєморозуміння з Агентством США міжнародного розвитку USAID і корпорацією НЕФКО (проєкти «Реформа міського теплозабезпечення в Україні» та «Пільгове креди- тування енергозбереження»); проєкту «MODEL-CIUDAD», що координується Європейською асоціа- цією муніципалітетів (м. Безансон, Франція); проєкту USAID «Муніципальна енергетична реформа»; Проєкту модернізації інфраструктури теплопостачання в м. Львові, що фінансувався за рахунок кре- дитних коштів від ЄБРР, грантових коштів від Фонду Східно-Європейського партнерства з енергоефек- тивності та довкілля і коштів місцевого бюджету та ін. Проаналізовано динаміку споживання енерго- ресурсів у комунальних установах міста в результаті залучення інвестицій і реалізації проєктів. Запро- поновано класифікувати енергозбереження на реалізоване, потенційне (на реалізацію яких забракло коштів / часу / інших ресурсів) та окремою категорією виділити латентне енергозбереження (таке, на яке неможливо вплинути тільки залученням фінансування, але лише через формування енергоощадно- го типу мислення). Представлено особливості енергозбереження комунальних об’єктів міста в системі зв’язків з компонентами енергозбереження. Ключові слова: енергозбереження, комунальні установи, енергоменеджмент, інвестиції, грантові кошти. Формул: 0; рис.: 9; табл.: 2; бібл.: 39.