ОСОБЛИВОСТІ РИНКУ ЖИТЛОВОЇ НЕРУХОМОСТІ ТА ВПЛИВ ФІНАНСОВО-КРЕДИТНИХ ІНСТРУМЕНТІВ НА ЙОГО РОЗВИТОК В УКРАЇНІ - Штейнгауз , Дмитро (Socio-economic relations in the digital society, 2021)
Анотація. Досліджено особливості функціонування та основні тенденції розвитку вітчизняного ринку житлової нерухомості на сучасному етапі. Метою дослідження є визначення основних тенденцій роз- витку вітчизняного ринку житлової нерухомості на сучасному етапі, аналіз проблем і визначення перспективних напрямів використання фінансово-кредитних інструментів для забезпечення ефективного функціонування ринку житлової нерухомості в Україні. Проаналізовано динаміку споживчого попиту за кількістю угод купівлі-продажу житла на фоні «ковідної кризи», структуру попиту за розміром і рів- нем комфортності житла, досліджено динаміку і структуру капітальних інвестицій у житлове будівництво за видами активів. Виявлено проблеми неналежного фінансування потреб ремонту, реконструк- ції та оновлення старого житлового фонду, що в перспективі спричинять погіршення якості житлової нерухомості, яка реалізується на вторинному ринку. Обґрунтовано доцільність перегляду державної фінансової політики у сфері житлового будівництва і створення нових фінансово-кредитних інструмен- тів, що забезпечать ефективне функціонування ринку житлової нерухомості. Визначено низький рівень інвестиційних можливостей населення у сфері будівництва житла й необхідність розвитку фінансово- кредитного інструментарію для розширення альтернативних можливостей інвестування населення в будівництво / придбання житла. Окреслено шляхи розв’язання соціально значущої проблеми забез- печення населення України доступним житлом належної якості. Визначено основні очікувані тенденції, які будуть мати вплив на розподіл фінансових потоків і визначатимуть можливі напрями вдосконален- ня фінансово-кредитних інструментів на ринку житлової нерухомості України, а саме: 1) перерозподіл капіталу між класами нерухомості та різке збільшення інвестицій у багатоквартирні об’єкти; 2) сприят- ливі можливості для розвитку ринку привілейованих акцій та різних похідних фінансово-кредитних ін- струментів; 3) поширення і вдосконалення цифрових інструментів як складової забезпечення застосу- вання фінансово-кредитного інструментарію; 4) збереження високої ризиковості ринку нерухомості як для інвесторів, так і для кредиторів, що зумовлює потребу вдосконалення чинної системи фінансового моніторингу й фінансового контролю, а також створення системи страхування інвестицій на житлову нерухомість, оскільки на цьому ринку сконцентровані значні обсяги інвестицій населення. Ключові слова: ринок житлової нерухомості, житлове будівництво, фінансове забезпечення, капіталь- ні інвестиції, фінансово-кредитні інструменти, споживчий попит, доступне житло. Формул: 0; рис.: 2; табл.: 0; бібл.: 5.