ОСНОВНІ ПРОБЛЕМИ ФІНАНСУВАННЯ РОЗВИТКУ СФЕРИ КІНЕМАТОГРАФІЇ В УКРАЇНІ - Кіналь, Надія (Socio-economic relations in the digital society, 2021)
Мета статті — дослідження особливостей фінансування сфери кіно в Україні та обґрунтування напрямів розвитку українського кінематографа в сучасних умовах. Проаналізовано історичний розвиток кіноіндустрії в Україні. У контексті форм здійснення функцій держави щодо тенденції розвитку української кінематографії представлено розвиток сфери кіно у 2014—2019 рр. Крім того, досліджено статистичні дані державного фінансування сфери кіновиробництва і проаналізовано певні аспекти сучасного стану української кінематографії. Також наведено авторський погляд на основні проблеми вітчизняної кіноіндустрії сьогодення і проаналізовано зарубіжний досвід регулювання фінансового забезпечення розвитку сфери кінематографії та обґрунтовано напрями перспективного його застосування в Україні. Запропоновано певні моделі регулювання сфери кіно задля забезпечення якнайкращого розвитку українського кінематографа і залучення приватних інвестицій. Обґрунтовано методологічний підхід до розвитку матеріально-технічної бази і поліпшення мистецької освіти. Запропоновано рекомендації, що випливають з аналізу українського та іноземного досвіду, для забезпечення розвитку української сфери кіно, сприяючи розвиткові національної свідомості, патріотичних почуттів і зміцненню національної ідентичності як консолідуючої основи для розвитку держави та протистояння зовнішнім геополітичним викликам.