КЛАСИФІКАЦІЯ ТРАНСФОРМАЦІЙНИХ ПРОЦЕСІВ У БАНКІВСЬКІЙ СИСТЕМІ - Гаряга, Леся (Socio-economic relations in the digital society, 2020)
Досліджено місце банківської системи в економічній системі країни та її зв’язок із кредитною і фінансовою системами. Узагальнено підходи до визначення поняття «банківська система» і систематизовано основні її функції залежно від різновидів трактування. Досліджено сутність трансформаційних процесів у банківській системі. Запропоновано згрупувати трансформаційні процеси в банківській системі залежно від різновидів трактування і функцій банківської системи. Обґрунтовано необхідність дослідження трансформаційних процесів як на рівні центрального банку, так і на рівні банку (банків). Уточнено класифікацію трансформаційних процесів на рівні центрального банку і на рівні банків з позиції трактування банківської системи як сукупності інституційних одиниць. На рівні центрального банку виділено трансформацію безпосередньо центрального банку і трансформацію функцій центрального банку; на рівні банку (банків) виокремлено трансформацію банківського сектору (як сукупності банків), трансформацію окремого банку (як структурної одиниці в межах функціонуючої системи), трансформацію банківських продуктів. Охарактеризовано основні трансформаційні процеси за останні десять років у банківській системі України як на рівні Національного банку України, так і на рівні банку (банків).