ВПЛИВ МОНЕТАРНОЇ ПОЛІТИКИ НА ФІНАНСОВЕ ОЗДОРОВЛЕННЯ БАНКІВ - Стаднійчук, Роман (Socio-economic relations in the digital society, 2020)
Обґрунтовано необхідність використання монетарної політики у фінансовому оздоровлені банків. Визначено її роль у період кризових явищ в економіці і в банківській системі, склад монетарних інструментів та їхні особливості. Обґрунтовано, що в умовах стабілізації вітчизняного банківського сектору регулятивний напрям дій НБУ спрямовувався найперше на підтримку ліквідності банківської системи України через активізацію механізмів рефінансування, зміни в політиці резервування, стримування відпливу коштів за межі банківської системи з варіативним використанням інтервенційних інструментів. Розглянуто монетарні інструменти, які мали безпосередній вплив на фінансове оздоровлення банків у досліджуваному періоді, — облікова ставка, обов’язкові резерви, репо-операції, купівля-продаж державних цінних паперів, своп-операції. Здійснено аналіз динамічних змін облікової ставки як основного монетарного інструменту, за яким НБУ встановлює для суб’єктів грошово-кредитного ринку орієнтир щодо вартості залучених і розміщених грошових коштів на відповідний період, розкрито переваги зниження облікової ставки для оздоровлення банків та економіки. Досліджено використання НБУ як кредитором останньої інстанції для підтримки ліквідності банків на потрібному рівні такий інструмент, як рефінансування їхніх активних операцій. З’ясовано особливості його використання з боку НБУ та еволюцію змін до теперішнього часу. З’ясовано роль операцій купівлі (надання ліквідності) і продажу (вилучення ліквідності) державних цінних паперів (ОВДП), здійснюваних НБУ для підтримки ліквідності банків. Запропоновано використання регулятором ефективних монетарних інструментів і заходів для забезпечення безперебійного функціонування банківської системи.