РОЛЬ І МІСЦЕ ФІНАНСОВОГО МОНІТОРИНГУ В СИСТЕМІ ДЕРЖАВНОГО ФІНАНСОВОГО КОНТРОЛЮ - Швець, Наталія; Акритов, Андрій (Socio-economic relations in the digital society, 2020)
Проведено науково-методологічне дослідження ролі та місця системи запобігання і протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму і фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення в системі державного фінансового контролю. У контексті форм здійснення функцій держави щодо специфіки видів діяльності уповноважених державою органів та особливостей державного фінансового контролю подано логічний ланцюг взаємозв’язку понять «фінансовий контроль», «державний фінансовий контроль», «протидія легалізації незаконних доходів». У результаті історико-гнесеологічної розвідки наведено авторський погляд на фінансовий моніторинг як підсистему цілісної системи протидії легалізації незаконних доходів у державі. Обґрунтовано методологічний підхід до функціонування протидії легалізації незаконних доходів, згідно з яким фінансовий моніторинг розглядається більшою мірою як елемент державного фінансового контролю і меншою мірою — елемент фінансового контролю (у частині первинного фінансового моніторингу, що може здійснюватися недержавними органами).